De weerberichten zagen er niet al te best uit. Het was al weken achtereen veel te warm in de Alpen en er was al tijden weinig tot geen sneeuw gevallen. Toch gaf de website van ski amadé nog steeds aan dat alle pistes open waren en op de webcams zag het er nog goed uit. 

Het was de eerste keer dat we met z’n drieën op wintersport gingen. Gijs en Noortje hadden afgelopen maanden op de binnenbaan in Dordrecht skiles gehad. Ik snowboard. Ik had het geluk dat mijn vader me mee op wintersportvakantie nam toen ik een jaar of 16 was. Hij had het zelf ook nog nooit gedaan maar het leek hem leuk om te gaan doen. Ik ben hem daar erg dankbaar voor. 

Tegelijk met Noortje en Gijs heb ik ook een paar skilessen gedaan. Het leek me leuk om ook te kunnen skiën en het leek me ook makkelijker om Gijs te kunnen begeleiden op ski’s. Met een snowboard kan je toch wat minder makkelijk snelheid doseren en in en op stappen.

We verbleven in een appartement bij Haus Gründegg, ergens tussen het plaatsje Wagrain en Flachau in. We boekten van zondag tot zondag en dat heeft een aantal voordelen. Op zondag geldt er in Duitsland een verbod op vrachtverkeer waardoor het relatief rustig is op de weg. Daarnaast is zaterdag een “wisseldag”, de dag dat de meeste mensen komen en gaan, op de pistes is het die dag daardoor ook relatief rustig. 

Omdat Noor en Gijs in echte sneeuw nog nauwelijks meters gemaakt hadden, gingen ze ook in Flachau nog door met lessen. De eerste dag les was erg chaotisch. We moesten zelf een niveau opgeven, maar zowel Noortje als Gijs werden meteen in lagere klasjes ingedeeld. 

De sneeuw in het dal was niet goed waardoor de klas van Gijs meteen de eerste dag hoog de bergen in ging. Ik had met de skileraar afgesproken dat ik Gijs op zou halen bij de lunch maar omdat mijn snowboard binding kapot ging, kon ik niet op tijd bij hem zijn. We waren bang dat hij dus zonder lunch door moest. De skileraar belde ons ook niet even om te vragen waar we bleven. 

Ik verwisselde mijn snowboard voor ski’s, die lagen nog in de dakkoffer. Noortje skipte de les in de middag en ging met mij mee naar boven, dat was geen goede keuze. Omdat ik het skigebied niet kende en we geen ruk zagen door de mist belanden we meteen op een rode piste die al compleet geruïneerd was. Na 100 meter over de enorme sneeuwbulten omlaag te hebben geploegd gaven we het op. Een skileraar gaf aan dat we beter terug omhoog konden lopen om vervolgens met de gondel weer terug naar het dal te gaan. Die 100 meter terug omhoog lopen door de papsneeuw was ook niet super relaxed 🤭.

Toen we eindelijk weer terug beneden waren was het al bijna tijd om Gijs op te halen. De leraar was alleen even vergeten te vertellen dat hij niet op de eerder afgesproken tijd in het dal afgeleverd zou worden maar dat we hem boven op moesten halen. Als klap op de vuurpijl werd hij daar ook nog eens helemaal alleen achtergelaten. Gelukkig hadden we vlak voor onze vakantie een GPS horloge voor hem gekocht dus Gijs stuurde ons een spraakbericht “waar zijn jullie nou, niemand komt mij ophalen”. 

Wat een chaotische dag. Gelukkig had Gijs het wel leuk gehad en had hij gewoon met de groep mee geluncht.

De volgende dag verliep gelukkig wat rustiger. Gijs en Noortje gingen met hun klasje mee, ik had mijn snowboard gefixt dus ik kon lekker boarden. De sneeuw was nog steeds niet optimaal maar het sneeuwde een beetje, dus hoger in de bergen was het wel redelijk goed te doen. Noortje werd door haar Duitse lerares omgedoopt tot “Nori” en gaf naast skilessen ook wijze levenslessen als “You must concentrate Nori then you goes well” en “No, No holiday Nori, you must work”. 

Woensdag zou het warm en zonnig worden. Gelukkig had het de dag ervoor een beetje gesneeuwd en was het ‘s nachts goed koud geweest waardoor de pistes een stuk beterder waren dan de dagen ervoor. Ik ging samen met mijn freund Peter op pad, die met zijn gezin in het appartement naast ons verbleven. We konden lekker doorknallen over de pistes en dronken Weizen in de zon. Lekker dagje wel.

Het weerbericht gaf aan dat het de volgende dag erg warm zou zijn. Ik en Noor besloten om ‘s ochtends alleen in het dal wat aan te klooien. Goed moment om even te oefenen met skiën. Gijs had zijn laatste lesdagje met als afsluiting een slalom race tegen zijn klasgenootjes. Echt heel leuk om te zien hoe snel hij het had opgepakt en hoe goed hij al kon skiën. 

Het was zo warm dat we ‘s middags besloten om naar het zwembad te gaan. Vlak bij Flachau zit het Erlebnis Therme Amadé, een groot zwembad met toffe glijbanen, een thermaal zoutwaterbad, een golfslagbad en een groot warm buitenbad. Top om dit af te wisselen met het snowboarden en daarmee de benen even te ontspannen.

Vrijdag viel er 30cm sneeuw. Het was de eerste dag dat Gijs geen les had dus hij ging mee de bergen in. Qua techniek nog iets te veel pizzapunt maar blauwe en rode pistes waren geen probleem voor m. Noortje had wat meer moeite maar die bleef ondanks wat mentale meltdowns gewoon doorgaan 💪🏻. Het bleef hard sneeuwen, ook in het dal werden de groene weides voorzien van een mooi wit deken van verse sneeuw. We lunchten met zijn allen. We hebben alle typische wintersport kost wel af kunnen vinken deze vakantie. Schnitzel, Gröstl, Apfelstrudel, Kaiserschmarrn, Currywurst, ik hou er wel van, de Oostenrijkse keuken. 

Zaterdag was de mooiste dag van de week en ik wist, toen ik naar de pistes keek, we gaan weer heel wat beleven. 

Het was strak blauw. Omdat we bijna heel de week pas om 10 uur naar boven konden gaan omdat we eerst Gijs bij zijn klasje af moesten zetten wilde ik deze dag een keer de eerste lift omhoog proberen te nemen. Doordat we eerst de auto uit moesten graven en de sneeuwkettingen eraf moesten halen lukte dat niet helemaal maar we zaten rond half negen al in de lift omhoog. We hadden het die ochtend in het dal mistig zien worden dus ik had het vermoeden dat we boven de wolken zouden komen zodra we omhoog gingen en dat was zo. Het was echt schitterend deze morgen, zo mooi heb ik het nog niet vaak gezien tijdens de wintersport. De in sneeuw gehulde sparren werden prachtig verlicht door de nog laag staande zon en de sneeuw was super goed. Ik en Nori kwamen de blauwe pistes goed af al werd ik wel een keer uit mijn ski’s gelanceerd. Rode pistes lukte nog niet echt. De wolken bleven bijna de hele dag in het dal hangen, het was echt een topdag. 

Zondag fahrden we ab. Auf wienerschnitzel!